Het Mastbos in Breda

Wandelen in en rond het Mastbos in Breda

Wilt u wandelen Noord-Brabant? Dat doet u in het Mastbos, vlakbij Breda. Dit bos ten zuiden van Breda biedt met z’n 570 hectare meer dan voldoende ruimte om te wandelen in de frisse lucht en te genieten van de natuur. Ook voor wandelen met hond leent dit stukje natuur zich uitstekend. Kom na het wandelen op adem in de Heeren van Oranje of maak er zelfs een weekendje weg van en combineer wandelen Noord-Brabant met een overnachting in Hotel Mastbosch Breda.

Ontstaan van het Mastbos

Dit stukje natuurschoon waar u kunt wandelen Noord-Brabant is in opdracht van Graaf Hendrik III van Nassau-Breda aangelegd in 1515. Hij liet hier speciaal zaaigoed van de grove den voor komen uit Duitsland. Voor 1515 bestond dit gebied uit heide en eikenbos. Het Mastbos is één van de oudste cultuurbossen van Nederland, waar het heerlijk wandelen is. Samen met de Wouwse plantage zijn dit de oudste door de mens aangeplante bossen om te wandelen Noord-Brabant. Het hout uit deze bossen werd gebruikt bij de bouw van het Kasteel van Breda en voor het bouwen van de schepen van de Spaanse vloot. Ook werd hout geleverd voor het maken van de masten van VOC-schepen. Waar het bos nu gebruikt wordt om te wandelen, gingen de Heren Breda graag jagen in het Mastbos.

Bloeddorstige geschiedenis

Zo’n eeuwenoud woud kent natuurlijk ook sagen en legenden, zoals het verhaal over het ontstaan van de Zeven Heuveltjes. Het verhaal gaat dat acht reizigers verdwaalden in het bos en onderdak vonden bij een kolenbrander. Eén van de gasten bleef die nacht buitenslapen en zag dat de kolenbrander zijn medereizigers beroofde en vervolgens ombracht. Daarop werd de kolenbrander gearresteerd. Voor zijn huis werd een galg opgericht. De kolenbrander bleef echter ontkennen, maar de aarde opende zich en zeven gebalde vuisten kwamen uit de grond omhoog. Een grote hond sleurde de kolenbrander mee het bos in. Op zijn pad bleef geen boom overeind staan. Zo ontstond het lange rechte Eeuwige laantje en kwamen de zeven heuvels tot stand. De lijken van de reizigers zijn nooit gevonden.

Dieren in het Mastbos

Het bos herbergt ook verschillende diersoorten. Bij het wandelen over de smalle paden kunt u zomaar oog in oog komen te staan met een ree. In de toppen van de bomen zijn de bonte en de middelste specht te vinden. Overdag slaapt de bosuil in de bomen en als u goed kijkt, kunt u boomklevers langs de stam van de bomen omhoog zien klimmen. Bij het ven ziet u lepelaars en zilverreigers. In het water zijn verschillende salamanders te vinden. Wandel bij het vallen van de avond mee met de boswachter op zoek naar de nachtzwaluw.

Iedereen is welkom

Of u nu een wandeling maakt als gezin of gaat wandelen met hond, iedereen is welkom in het Mastbos bij Breda. Ook hardlopers zijn er veel te vinden. De Mastboscross Breda wordt hier jaarlijks in januari gehouden, een parcours met een flinke uitdaging. Voor wandelen met hond start u bij Hotel Mastbosch. Dit is het beginpunt van een wandelroute speciaal voor hondenliefhebbers. Wandelen met hond en een pauze in de hondenpoel doet u door het volgen van de blauwe bordjes met hondenkop. Samen wandelen met hond kost deze route u een uurtje. Kleine kinderen vinden het wandelen Noord-Brabant vast leuk als ze het Kabouterpad Mastbos volgen. Vind de kleurige kabouters langs de route en voer tijdens het wandelen de opdrachten uit. Kinderen tot ongeveer zeven jaar zullen met veel plezier deze wandeling in de natuur lopen. Voor jonge en oudere kinderen is het speelbos na het wandelen in de natuur ook een leuke afwisseling. Kinderen bouwen hutten in de frisse lucht of klimmen in bomen. Bij mooi weer is niets heerlijker om te kliederen met zand en water in de natuur. Gaat u dieper de natuur in, dan vindt u het speelkasteel met gracht en een heuse touwbrug. Ook is er een heksenkring. Dat zullen kinderen zeker spannend vinden. Zo wordt wandelen Noord-Brabant een groot avontuur. Natuurlijk is er ook volop ruimte voor een potje voetbal of een picknick in de natuur.

Het Mastbos in Breda

Tijd voor een versnapering

Bij het oudste gedeelte van het Mastbos, ligt het gelijknamige Hotel Mastbosch Breda. Na een wandeling in de frisse lucht is het bij ons heerlijk vertoeven. Dit hotel is een oase van rust vlakbij het centrum van Breda. Wilt u een weekend wandelen Noord-Brabant en dit combineren met een bezoek aan Breda? Hotel Mastbosch is de uitgelezen locatie voor een weekend weg. Dit monumentale hotel in de bossen bij Breda is ook een prima uitvalsbasis voor een bezoek aan Antwerpen en Rotterdam. ’s Avonds geniet u van een diner in Grand Café Heeren van Oranje. Op het terras van Grand Café Heeren van Oranje kunt u terecht voor een drankje of lunch of diner. Op onze kaart vindt u diverse internationale gerechten. Overigens is het hotel ook een prima plek voor zakelijke bijeenkomsten. Na lange vergaderingen of teambuildingssessies is het heerlijk tot rust komen met wandelen in de frisse lucht. Wist u dat u ook uw bruiloft of jubileum kunt vieren in het hotel of het Grand Café? Maak vrijblijvend een afspraak om de mogelijkheden te bespreken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *