Voorgerechten

Hotel Mastbosch Breda & Grand café Heeren van Oranje Breda

Springrol

Rolletjes van rijstvel gevuld met ragfijne julienne van wortel, komkommer, ijsbergsla, koriander en gebakken reepjes omelet geserveerd met een dip van “Less Salt” sojasaus, honing en rode peper

Voedingswaarde

Een springrol is een rijstvel gevuld met een aantal heerlijke producten. De producten die in het rijstvel zitten zijn: ragfijne julienne van wortel, komkommer, ijsbergsla, koriander en gebakken en omelet. Deze mix aan ingrediënten wordt geserveerd met een dip van sojasaus, honing en rode peper. Het fijne van een springrol is dat het rijstvel licht verteerbaar is en doordat de springrol wordt gevuld met meerdere groentes, zit het bomvol met vitamines. Zo ziet er vitamine B1, B2, B6, B12, D en E in de rol. Naast de vitamines zit het gerecht ook vol met mineralen. Zo bevat een springrol calcium, fosfor, kalium, natrium en ijzer. Doordat er gebruik gemaakt wordt van een soja waar minder zout in zit, is het ook beter voor de gezondheid. Naast de sojasaus, wordt er ook rode peper gebruikt voor het gerecht. Wat veel mensen niet weten is dat rode peper veel gezondheidsvoordelen heeft. Zo zorgt rode peper voor een betere stofwisseling en helpt het tegen een verkoudheid. Daarnaast waarborgt het ook een vitaal leven. Springrollen zijn dus naast dat ze erg lekker zijn, erg goed voor de gezondheid.

Courgettini

Rauwe spaghetti van courgette met geitenkaascrumbles van Alphenaer ,walnoten , tomaat concassé afgemaakt met onze balsamico huisdressing.

Voedingswaarde

Courgettini is rauwe spaghetti van courgette met geitenkaas crumbles van Alphenaer, walnoten, tomaat concassé en kleine hoeveelheid dressing. Courgette is een product dat bij het rauw eten ervan zorgt voor veel extra voedingsstoffen. Zo blijven caroteen, calcium, ijzer, vitamines B1,B2 en C aanwezig bij het rauw eten van het product. Naast de rauwe courgette wordt er ook walnoten en tomaten toegevoegd aan het recept. Deze twee voedingstoffen beschikken ook over een aantal mineralen en vitamines die zorgen voor een betere gezondheid. Zo zitten er in deze producten de volgende mineralen en vitamines: vitamine C, carotenen, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B6, kalium, fosfor en magnesium. Naast de vitaminen en mineralen zorgt de lycopeen die voorkomt in tomaten voor een bescherming tegen de nadelige invloeden van stikstofoxiden. Stikstofoxiden komt vrij bij uitlaatgassen en rook. Ook deze heerlijke en gezonde Courgettini kun je eten in Breda (Mastbosch).

Spinazie “Salad”

Salade van verse spinazie met avocado, gekookt scharrelei, amandelen en diverse zaden
geserveerd met honingyoghurtdressing

Voedingswaarde

De spinaziesalade wordt gemaakt met verse spinazie, avocado, gekookt ei, amandelen en diverse zaden. Om de salade af te maken wordt er een laagje honing yoghurtdressing toegevoegd. In dit gerecht zitten erg veel gezonde voedingsstoffen, zo zit er in spinazie ijzer, antioxidanten, caroteen, foliumzuur, kalium, fosfor, en vitamine A, B1, B2, B3, B6 C en E. Deze voedingsstoffen helpen bij het waarborgen van een vitaal leven. Een ander product dat in dit gerecht erg goed is voor de gezondheid zijn de amandelen, deze zitten namelijk vol met goede vetten en zorgen voor een verzadigd gevoel. Daarnaast zorgen amandelen ook voor meer energie en zorgt het voor een vermindering van de bloedsuikerspiegel. Het is dan ook raadzaam om regelmatig een bakje amandelen te kopen in Breda (Mastbosch) en hier dagelijks een handje van te eten.

Boekweitblini

met Alphenaer geitenkaasbrie, Little Gemsla en topping van paprika geserveerd met olijfdressing

Voedingswaarde

Dit product bestaat uit: geitenkaasbrie, little Gemsla, paprika en een olijfdressing. In deze producten zitten een hoop goede voedingsstoffen. Zo zit er in dit gerecht veel magnesium, kalium en fosfor. Dat zorgt er mede voor dat het gerecht goed te verteren is. Daarnaast zitten er in boekweitmeel erg veel eiwitten. Deze eiwitten spelen een erg belangrijke rol voor de gezondheid. Eiwitten dragen namelijk bij aan de opbouw van spieren, meerdere hersenfuncties en genezing. Naast de eiwitten zit het gerecht vol met koolhydraten. Dit in combinatie met het goed verteren zorgt voor meer energie. Naast koolhydraten zitten er ook een hoop vitamines in dit gerecht. Zo zit het vol met vitamine B1, B2, B6 en B11. Naast de vitamines bevatten de producten uit dit gerecht ook erg veel mineralen. De volgende mineralen zijn in grote hoeveelheden aanwezig: natrium, kalium, magnesium, calcium, fosfor en ijzer.

Soep

Hotel Mastbosch Breda & Grand café Heeren van Oranje Breda

Gazpacho

van tomaat, paprika, olijf, komkommer en groene kruiden geserveerd met zuurdesembroodje

Voedingswaarde

Heerlijke koude soep op basis van de pure rauwe tomaat. Tomaten bevatten veel vitamine C, carotenen, vitamine B1, vitamine B2 en vitamine B6 en de mineralen kalium, fosfor en magnesium. De tomaat bevat een kleurstof, namelijk lycopeen, die de menselijke cellen kan beschermen tegen de nadelige invloeden van stikstofdioxide. Stikstofdioxide zitten onder meer in tabaksrook en in uitlaatgassen. Lycopeen speelt mogelijk ook een rol bij bescherming tegen kanker. Het behoort tot de plantenkleurstoffen die bekendstaan als de zogenaamde carotenoïden.
Tomaten werden als afrodisiacum aangeprezen, vandaar de bijnaam "Pommes d'Amour" in het Frans.
In groene tomaten is de gifstof tomatine nog aanwezig; dit is evenals solanine welke in aardappels voorkomt een glycoalkaloïde

Hoofdgerechten

Hotel Mastbosch Breda & Grand café Heeren van Oranje Breda

Kikkererwtenburger

Speltbol met kropsla, tomaat, komkommer, gegrilde courgette, getomateerde Creme fraiche uisaus begeleid door gepofte “Low Carb” zoete aardappel “frites”

Voedingswaarde

De kikkererwt behoort tot de peulvruchten. Peulvruchten verlagen je LDL-cholesterol, wat helpt om je bloedvaten gezond te houden. Verder bevatten ze onder andere veel lysine en tryptofaan dit zijn twee aminozuren, eiwit, veel vezels en ijzer. Daarom geldt het advies om peulvruchten elke week te eten. Peulvruchten zijn ook een goede vleesvervanger. Spelt is een graansoort die op tarwe lijkt en bevat ook gewoon gluten, dus niet geschikt voor een glutenintolerantie. Verder wordt dit begeleid door gepofte zoete aardappel frites. De zoete aardappel bevat in tegenstelling tot de hoge koolhydraat houdende aardappel (die zetmeel bevat) inuline. Inuline verteert langzamer dan zetmeel en is daarom beter voor diabetespatiënten. De plant is eveneens rijk aan anthocyanines (behorende tot de, gezonde, flavonoïden) vooral in de wortel, daarvan zijn cyanidine en peonidine de belangrijkste. Ze komen vooral in de schil voor. Daarnaast bevat de zoete aardappel echter ook de suiker raffinose, die winderigheid veroorzaakt doordat deze suiker niet verteerd wordt in het voorste gedeelte van het spijsverteringsorgaan, maar pas in de dikke darm. Hierbij ontstaan de gassen waterstofgas en koolstofdioxide.

Vegetarische kipstukjes

Roerbakschotel van sojascheuten, paksoi, paprika, ui en met kruiden gebakken rijst afgetopt met Vegetarische kipstukjes van “de Vegetarische Slager”

Voedingswaarde

Paksoi is een licht verteerbare, smakelijke, knapperige kool en eet je makkelijk een flinke portie van. Samen met de overige scheuten en groenten een rijke schotel van veel vitamines (B, B1,B2,B6,B11 en C) en overige voedingstoffen zoals calcium, natrium, kalium, magnesium, fosfor, ijzer en koper. Samen met rijst wat veel koolhydraten bevat maar waarvan géén suikers is dit bij uitstek een makkelijk te verteren gerecht. De vegetarische kipblokjes zijn voor het grootse gedeelte gemaakt van soja.

Aubergineravioli

Halve gegrilde aubergine met aubergineravioli uit Schoten (Antwerpen) geserveerd met boerenkaasschilfers uit Molenschot, notensla, geroosterde pompoenpitten en olijfolie

Voedingswaarde

Een belangrijk fytonutriënt in aubergine is nasunine. Deze stof, die valt onder de polyfenolen, is heel goed voor de hersenen. Nasunine is een sterk werkend antioxidant die de celmembranen beschermt tegen vrije radicalen. Vooral de celmembranen van hersencellen worden door deze stof beschermd. Het celmembraan van cellen is de buitenste schil van een cel en bestaat bijna geheel uit lipiden, een soort vet. Het membraan zorgt ervoor dat afvalstoffen naar buiten kunnen en voedingsstoffen naar binnen.
Behalve nasunine bevat de aubergine in totaal 13 belangrijke polyfenolen. Daarvan is chlorogeenzuur de meest opvallende. Chlorogeenzuur is één van de sterkte fenolen met antioxidantwerking. Het werkt onder onderen als antivirus, antibacterie en anti-kanker-mutatie component. Het hele immuunsysteem wordt versterkt door het eten van aubergine en het kent in aubergine een extra kanker-bestrijdend voedsel. Naast het beschermen van hersencellen heeft nasunine een andere belangrijke functie. Het kan een overschot aan ijzer in het lichaam doen oplossen. IJzer is natuurlijk een belangrijk mineraal. Sommige mensen hebben er een tekort aan. Maar een teveel aan ijzer is ook erg slecht. Gelukkig zitten kan nasunine als ijzerchelator werken. Een chelator bindt zich met een andere stof zodat een opeenhoping van stoffen, in dit geval ijzer op veilige manier uit het lichaam kan worden afgevoerd.

Desserts

Hotel Mastbosch Breda & Grand café Heeren van Oranje Breda

Oranjetaart

Overheerlijk taartje op basis van wortels, sojamelk, ahornsiroop, kokosolie afgesmeerd met een topping van cashewnoten, citroen en kokos.

Voedingswaarde

Voor een groot deel bestaande uit geraspte wortel die veel bètacaroteen bevat wat het lichaam omzet in vitamine A.
Verder wordt er gebruik gemaakt van kokosolie als vetstof i.p.v. bijvoorbeeld boter. Voedingskundig gezien valt kokosolie onder de groep verzadigde vetproducten; het bestaat voor 86% uit verzadigde vetzuren, en deze vetzuren worden weer makkelijk geabsorbeerd door de darmen waardoor ze gemakkelijker worden omgezet in meteen bruikbare energie. Het dessert wordt afgewerkt met een crème /topping van rauwe cashewnoten waardoor de grote hoeveelheid eiwitten, ijzers, magnesium en fosfor goed bewaard blijven.

Granolabar

Granolareep met haver, diverse zaden, gemengd gedroogd fruit, kaneel en gember. Geserveerd met een bolletje Biologisch yoghurtijs en geslagen sojaroom

Voedingswaarde

Heerlijk dessert bestaande uit diverse producten met veel voedingswaarden. Haver bevat bijvoorbeeld saponinen, kiezelzuur, kobalt, magnesium, ijzer, vitaminen K, E, B1, B2, B6 en carotenen
En ook bijvoorbeeld gedroogde cranberry’s. Bereidingen van cranberry's (bijvoorbeeld gedroogd of als cranberrysap) zijn effectief in de preventie en behandeling van blaasontsteking. Er zijn drie soorten verbindingen in cranberry's die verantwoordelijk worden gehouden voor dit effect. De proanthocyanidines in cranberry's remmen de aanmaak van de bacteriële celwand en voorkomen de expressie van de haartjes (pili) waarmee de E. coli zich probeert te hechten aan het epitheel in de urinebuis. De proanthocyanidines zijn in cranberry op een andere wijze (A-type) gebonden in vergelijking met die in andere fruitsoorten (B-type). Juist deze type A-proanthocyanidines zijn effectief in het voorkomen van kolonisatie door E. coli. Ook fructose in cranberry's heeft enige anti-adhesieve eigenschappen, maar vooral mannose vermindert de hechting van pathogene bacteriën. Daardoor verminderen de kolonisatiemogelijkheden van deze bacteriën, waardoor ze via de urinestroom naar buiten worden gespoeld.
Gember is ook een ingrediënt met vele “geneeskrachtige” eigenschappen. Het zou helpen tegen reisziekte en misselijkheid, onderdeel om maagklachten te verhelpen, ontstekingsremmend middel, een beschermend effect tegen diabetes-complicaties en een positieve werking op de hersenfunctie.